Monday, November 12, 2012

U ljubavnoj vezi sa psihopatom

Zamislite sledecu scenu:

Dvoje na plazi, zalazak sunca, zvuk talasa i galebovi koji prelecu iznad njihovih glava. Romantika, ljubav. "Srodne duse" su se nasle i gledaju se zaljubljeno u oci.
 Jedna od njih je od ljubavi postala iracionalna i u svom parteneru vidi idealno bice.
Druga je veoma racionalna i u svom partneru vidi idealnu zrtvu.




Kada je psihopata u vezi, on (ili ona) uvek laze i uvek se pretvara. Ni u jednom trenutku druga osoba ne moze da dopre do njegovog pravog bica. Jer, istog trenutka bi pobegla glavom bez obzira. U ocima psihopate videla bi prazninu, ambis.

Ako ste u vezi sa psihopatom, odmah je prekinite. Ako je to ikako moguce.
Jer, psihopata ce iz vas da iscedi svaki delic ljubavi, svaku trunku srece i radosti, svaku normalnu odluku i zdravu pamet.

Psihopata nikako ne zeli da odete. Vi ste mu potrebni. On (ili ona) mozda ne razume ljubav, ne oseca ljubav i podsmeva joj se, ali dobro razume ostale pogodnosti: seks, finansijsku stabilnost, prestiz ili drugo sto od vas dobija. I toga se nece lako odreci. Molice vas i preklinjati. A kada postigne cilj, verovatno ce vas odbaciti kao dete igracku.

Psihopate cesto preteruju sa izlivima emocija. Posto ih ne osecaju zaista, oni samo glume i imitiraju druge. Cesto u toj glumi preteraju, bas kao sto se losim glumcima desava. Nazalost, njihova publika je zaslepljena jer je zaljubljena i ne moze to da primeti. Njihovi partneri cesto te prenaglasene radnje pripisuju "ludilu od ljubavi," sto im strasno imponuje.



Dzaba sva prica najblizih da tu nesto nije kako treba. Takvi ubrzo postaju neprijatelji jer zele da "uniste jednu jaku ljubav". Psihopate pokusavaju svoje zrtve da odvoje od porodice i prijatelja, jer tako njima mogu lakse da manipulisu. Oni pretvaraju ceo svet u neprijateljsko mesto, a sebe kao u jedino sigurno skroviste za svog "voljenog". Cesto su ljubomorni. Pa cak i nasilni.

Pojedine psihopate su u stanju da zlostavljaju sopstvanu decu dok izigravaju pitome gradjane i uzorne muzeve.

Medjutim, mnogo je teze shvatiti da je neka fizicki nenasilna osoba ustvari psihopata. Da osobu s kojom je u vezi dovodi do ludila svojim pasivno agresivnim ponasanjem. Oni znaju vesto da zloupotrebe empatiju i da svojim parnerima nabijaju osecaj krivice i  sazaljenja. Oni cesto i biraju osobe kod kojih  je empatija izrazenija nego sto je uobicajeno.

"Napad je najbolja odbrana" je metod koji cesto koriste.

Najbolji nacin da se zastitite od psihopate je da pokazete nezainteresovanost.

U najvecem broju slucajeva oni zele zrtve kojima je lako manipulisati. Ako vide da niste raspolozeni za njihovu igru, brzo ce preci na nekog drugog. Jer, zapamtite, u njima ne postoji ni strast, ni ljubav, pa cak ni postovanje prema drugom. Samo licna korist i napajanje komplimentima i tudjim obozavanjem.

Nikada, nikada nece shvatiti koliko ste ih voleli. Nece  patiti za vama. Pomirite se s tim.

1 comment: