Sunday, January 13, 2013

Kako prepoznati psihopatu?

Psihopatu je veoma tesko prepoznati, narocito ako ste osoba koja veruje ljudima.


Osobe koje cene iskrenost, postenje i vaspitanje i koje nisu proracunate nece ni pokusati  da provere nekog da bi se uverili da maska ne postoji. Obicno uvide da nesto nije u redu tek kada je prekasno.




Psihopata je ona vrsta opasne osobe za koju poznanici kasnije kazu da nisu ni slutili da moze da pocini neko zlodelo . A takva je osoba potencijalno najopasnija.

Ipak, ako naucimo da prepoznamo diskretne znake psihopatije, njihova moc ce biti znatno oslabljena.

Kako da prepoznamo psihopatu u svakodnevnim situacijama?

Evo nekih primera psihopaticnog ponasanja:


1. Psihopate gledaju ljude u oci, jer su naucili da tako treba. (Kao deca oni retko uspostavljaju kontakt ocima). Njihov pogled je cesto previse isforsiran, previse fiksirajuci. Cesto se kaze da oni pokusavaju da hipnotisu zrtvu "kao zmija zabu".

2. Cak i kada vode naizgled sasvim normalan zivot van zatvora (a takva je vecina psihopata), uvek pokusavaju da nadju precice, rupe u zakonu i cesto pokusavaju tzv. APP metod ("ako prodje-prodje"): da ne plate kaznu, da dobiju popust, da im se pruzi poseban tretman. U restoranu traze da razgovaraju sa kuvarom, a u prodavnici sa glavnim menadzerom.

3. Prema ljudima koji pruzaju usluge odnose se kao prema privremenim licnim robovima-obracaju im se s visine, cesto im ne persiraju, zahtevaju previse i osecaju se odlicno u ulozi tiranina. Drugima je obicno neprijatno zbog takvog ponasanja koje ni jedna napojnica ne moze opravdati.

4. Psihopate umeju da budu dobri slusaoci. Razlog tome je sto zele da prikupe sto vise informacija o svojoj potencijalnoj zrtvi kako bi mogli lakse da manipulisu njome. Razgovor o svojoj proslosti izbegavaju, kao i razgovor o skakljivim moralnim pitanjima (abortus, eutanazija, gej parada i sl.).

5. Napravice pauzu pre nego sto odgovore na vase pitanje, a necete znati da li je to zato sto smisljaju odgovor, pokusavaju da se sete ili im je dosadno.

6. Ponekad ce svojim novostecenim "prijateljima" poveriti neke stvari o sebi da bi stekli njihovo poverenje. Ali to je uvek neka izmisljotina. Ako im se desi da otkriju deo pravog sebe, znajte da je to bio trenutak slabosti kada im je maska slucajno spala.

7. Cesto pricaju na monoton nacin.

8. Ne umeju da prepoznaju blage emotivne signale i ponekad su bukvalisti u emotivnom smislu. To je zato sto oni emocije dozivljavaju kao strani jezik, nesto sto se uci i sto im ne dolazi spontano, prirodno.

9. Kada im neko stane na zulj, potpuno se izoblice i imaju ispade koji znaju da iznenade i zbune prisutne.

10. Naglo menjaju raspolozenja. Ljutnja moze da ih potpuno prodje u roku od minut i po.

11. U velikom drustvu mogu da se pritaje i da budu potpuno neprimetni, ali i da sa lakocom prikupe svu paznju prisutnih. (za razliku od, npr. narcisa kojima je paznja non-stop potrebna).

12. Nesposobni su da osete stid. Psihopata se nikada nece zacrveneti u licu.

13. Neustrasivi su. Uzivaju u naletima adrenalina (padobranstvo, brza voznja, i sl.).

14. Postoje dokazi da je psihopatama slabije culo mirisa, jer je centar za miris u mozgu povezan sa delovima mozga "zasluznim" za psihopatsko ponasanje. Zbog toga verovatno vole zacinjeniju hranu.

15. Ljudi koji imaju iskustvo zajednickog zivljenja sa psihopatama naglasavaju da su oni u stanju da momentalno padnu u san, bez obzira koliko su toga dana sebi i drugima zakomplikovali zivot.

Psihopate se razlikuju u zavisnosti od toga iz kakve porodice i kulture dolaze, koliko su obrazovani, koji im je stepen inteligencije i sl. Oni su razliciti i nece svi ispuniti sve ove uslove, ali nadam se da ce vam gore navedeno pomoci da prepoznate psihopatu u svom okruzenju i izbegnete ga u sirokom luku. Srecno!


No comments:

Post a Comment