Tuesday, December 25, 2012

Kako promeniti psihopatu?

Psihopata moze da se promeni. Ali na gore. :)
Zato cu odmah na pocetku naglasiti: okanite se te ideje. 

Pisala sam vec o psihopatiji kod dece. Strucnjaci koji se bave istrazivanjem ovog poremecaja psihe slazu se da se psihopatija javlja kod dece vec u najranijem uzrastu. Medjutim, oni su do tog zakljucka dosli retroaktivno, tj. dosli su do podataka o tome kakav je sada vec odrasli psihopata bio u detinjstvu.

Ali, to ne mora da znaci da ce svako dete koje ispoljava znake psihopatije postati psihopata kad odraste. Mozda ce zaista to "prerasti" i razviti empatiju i savest. Nadajmo se, makar. Vredi pokusati. Za decu ima nade, ako im se pruzi adekvatna pomoc, jer njihova licnost se jos uvek formira.

Medjutim, za odraslu, vec formiranu licnost, situacija je beznadezna.

Najveci problem je u tome sto psihopata ne zeli pomoc. On misli da je savrsen, da je iznad svakog drugog zivog coveka. Ko smo mi da njemu ukazujemo na greske?

On ne vidi zasto bi uopste morao da se prilagodjava nekome. Apsolutno je zadovoljan sobom. U zivotu postize ono sto hoce i radi sto mu prija.

Ako mu u zivotu ne ide kako treba, psihopata ce krivca za to uvek pronaci u drugima. Na licnom razvoju mu ne pada na pamet da radi, jer nije u stanju da poveze da to moze da utice na kvalitet njegovog zivota.

Dr. Her, jedan od najvecih strucnjaka za psihopatiju, cak tvrdi da je opasno pruzati psihopatama pomoc u vidu psiholoskog savetovanja i grupne terapije. Psihopata ce iz takvih seansi mnogo da nauci o tome kako da bude uspesniji u svojoj manipulaciji.


Psihopata je krajnje praktican. On radi ono sto mu donosi direktnu korist, bez obzira na..pa, jednostavno bez obzira. Ikakvog. To znaci da ce i na promenu da "pristane" ako misli da ce time nesto dobiti od vas. Pocece da se ponasa drugacije, umiljatije i uvidjavnije, ali to ce kratko trajati jer je masku tesko dugo odrzati.

Kada vidi da ste digli ruke od njega, a i dalje ste mu potrebni iz nekog razloga, promene ce postati radikalnije. Cesto se desava da se vade na religiju kao na put izbavljenja. Cim pokleknete i poverujete psihopati da se promenio, eto vas opet u njegovoj mrezi zabluda i prevara.

Mozda ce potpuno promeniti taktiku i pokazati lice slomljenog coveka. Potpuno skrhanog bolom, smrskanog teretom osecaja krivice. Spremnog da sebi naudi jer je toliko zamrzeo to sto je sagledao u ogledalu kad su mu se "oci otvorile". Ne nasedajte. I to je gluma. Obicno vrlo losa.

Psihopate su ljudi kamenog srca. Debelokosci.

Njihova psiha nije krhka kao kod normalnih ljudi. Zgnjecice vas i ostaviti slomljene u paramparcad a da niste ni svesni sta vas je zadesilo.

Ne pokusavajte da ga "spasete". Spasite sebe od njega. Ili nje.




No comments:

Post a Comment